Vyzkoušely jsme – řízení v Praze (nedělní provoz, zatím)

(Boh) Říká se, že si máme dávat pozor na to, co si přejeme. S tím plně souhlasím. Ve chvíli hlubokého rozjímání, kdy mé myšlenky mohl slyšet jedině Vesmír, jsem si řekla: „Až se přestěhuju, naučím se řídit.“ (Samozřejmě jsem měla na mysli ještě mezistupeň, a to prodej zahrady a pak koupi auta, ale to jsem Vesmíru nesdělila.) Za pár dní na to jsem ve sluchátku uslyšela: „Tak prdelko, budeš řídit. Dneska mi vzali papíry. Kdy si dojedeš pro Adélku?“ V prdelce by se v té chvíli krve nedořezal. Samozřejmě nevěřím, že bych měla tak velkou moc a přiměla Vesmír k odebrání řidičského oprávnění. Vesmír si nejspíš řekl, že sebrat někomu řidičák, je celkem významná výstraha a proč nezabít dvě mouchy jednou ranou a nevyhovět mi dřív, ještě před stěhováním. Má smysl pro humor, ten můj Vesmír, a taky pro akci. Oh Dio!
   A tak jsem v neděli v pravé poledne, jako klasický víkendový řidič, kdesi za Kladnem zasedla za volant celkem silného stroje a jala se navrátit zpět do velkoměsta. Vše šlo podle plánu, pokud tedy pominu sjíždění z vozovky během řazení a ostré přejíždění z pruhu do pruhu, protože “panebože teď hned se tam musím zařadííííít, jinak se tam už nedostanůůůůůů! Uf uf uf, ….jsem tam!”
   Do té doby probíhala hlavně vnitřní hysterie, opravdový kolaps nastal až u letohrádku Hvězda, kde jsem se na světlech nebyla schopná rozjet a kde na mě poprvé troubili. Ano, NA MNĚ troubili. A nenechali toho až to té doby dokud jsem vůz neopustila. Pravda, projela jsem tu neděli dost drsné trasy, jakou je Letná, Veletržní, magistrála, Karlín, Žižkov, Flora, Vršovice, Francouzská a Vinohradská (tam mi to chcíplo na třech světlech 15x). Dále jsem jela přes Jiřího z Poděbrad, Olšanku, Švábky, Libeňský most, Argentinskou, Husákovo ticho a konečně zpátky do Karlína. Ve Vršovicích jsem si dala plačící přestávku, kdy jsem Fatalce mezi vzlyky sdělovala, že nenávidím majitele auta, to auto, všechny vulgární řidiče a že hlavně nevím, jak se dostanu domů. „No, zřejmě asi stejným stylem, kterým jsi se dostala sem,“ pravila pobaveně. A to mě vrátilo do reality.
   Když jsem v osmnácti dostala řidičák a jako vyjevené pískle řídila Favorit, všichni měli pochopení. Na třicítku v Audině s SPZ Středočeského kraje v Praze nikdo není zvědavý. A já to beru. Proto dneska pojedu jen po Karlíně a budu se učit rozjíždět tak, abych mohla Adélku vrátit jejímu majiteli i se spojkou. A na zadek jí nalepím Zetko. No a když to nepomůže, přidám ještě nápis – Sorry voe, horší auto jsem nesehnala. Sem z Práglu a učim se řídit. Tak koukej pusit ten klakson, frajere!

About Femme Fatale s Bohyní

http://dvetricitky.cz We And The City - Jak to vypadá, když si Femme Fatale a Bohyně založí blog… Aneb dvě třicítky ve městě
This entry was posted in Moje město, Tasted On Us...Aneb vyzkoušely jsme and tagged , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Vyzkoušely jsme – řízení v Praze (nedělní provoz, zatím)

  1. Pingback: Co jsem se naučila v roce 2012 - Dvě Třicítky

  2. Pingback: Co jsem se naučila v roce 2012 | We And The City – Dvě Třicítky Ve Městě

  3. Jana says:

    No tak ještě že jsem o víkendu v Liberci :) Ale tvůj článek mě pobavil, opět.! Vzpomněla jsem si na svoje období, asi tak 6 let zpátky, kdy jsem se musela znovu učit řídit. Pomlka mezi obdržením řidičáku a řízením byla opravdu dlouhá. A ještě že mám trpělivého bratra, který mě všechno znova naučil, i když si vyslechl spoustu nadávek a tak to schytal za osatní řidiče. No a teď už drandím po Praze, s pražskou SPZ a občas si taky zatroubím. A když mě brácha přijede navštívit a nechá se ode mě svézt, nadává mi, že jezdím jak prase z Prahy :( Ale k autoškolám nebo začátečníkům jsem shovívavá.
    Neboj, Praha je na řízení nejlepší škola, otrkáš se raz dva a za pár měsíců se tomu budeš sama smát. Držím palce, pevné nervy a klidně buď za volantem sprostá jako dlaždič. mě to osobně pomáhá !

    • Děkuji, zítra mě čeká cesta do Kladna. POjedu sama a strašně se bojím… Tak snad to Středočeský kraj přezije. H*vno, prd*l, sr*čka, bude moje značka…hihihihi (Boh)

  4. Dneska to spolu zvládnem, neboj :-D

  5. imdisabled says:

    Opět jsi mě článkem pobavila. :) Přesně chápu, co popisuješ a vřele s tebou soucítím…a to já jsem (naštěstí) zatím nebyla nucena řídit v Praze. Navíc troubící nevrlí řidiči za zadkem tomu nikdy moc nepřidají. Každopádně držím palce a ono to časem určitě půjde.

  6. Promiň, musím se smát :D Připomnělo mi to mě. Ale pravda, já neměla mezi obdržením řidičáku a počátkem řízení žádnou pomlku. Zato jsem vytrvale vedle sebe měla tátu, který mě držel ale opravdu hodně zkrátka a hodně ostře. Po každých 4 jízdách z 5 jsem měla (víc než) na krajíčku. No, po čase uznal, že už se sama zvládnu dopravit od nás do města (cca 4 km po rovince a přehledném úseku), tak mě nechal. Co na tom, že to pravé peklo nastalo až ve městě – rozjížděním na světlech počínaje a parkováním konče. Ale už jsem si to řídila sama a hlavně jsem k tomu měla KLID.
    Každopádně máš můj obdiv. Po tolika letech od autoškoly sednout sama do auta a jezdit po Praze – to chce ovšem pořádnou kuráž. (Anebo nouzi, bezvýchodnou situaci?). Do pražského provozu bych si doteďka sama netroufla. ;-)
    Jo a Vanilka má pravdu, chce to hlavně jezdit, jezdit a jezdit. Nebát se a jezdit. A půjde to čím dál lépe :)
    Verunka

    • Děkuju Verunko! Jsem šťastná za jakékoliv povzbuzení. Měla jsem to řízení v plánu, ale ne tak brzy. Okolnosti mě donutily. No, spíš můj pocit – Teď nebo nikdy. Dneska asi budu znovu řídit. Je potřeba zajet do Obi, přestěhovat nějaké krabice a hlavně trénovat. Prázdninový provoz v Praze je ideální. I když jsou zavřené tunely a rozkopané cesty. Já to ale zvládnu. A to taky díky komentářům, co jsem od všech dostala. Máte s Vanilkou pravdu. Děkuju!

    • Děkuju Verunko! Jsem šťastná za jakékoliv povzbuzení. Měla jsem to řízení v plánu, ale ne tak brzy. Okolnosti mě donutily. No, spíš můj pocit – Teď nebo nikdy. Dneska asi budu znovu řídit. Je potřeba zajet do Obi, přestěhovat nějaké krabice a hlavně trénovat. Prázdninový provoz v Praze je ideální. I když jsou zavřené tunely a rozkopané cesty. Já to ale zvládnu. A to taky díky komentářům, co jsem od všech dostala. Máte s Vanilkou pravdu. Děkuju!

    • Asi nemáš za co, jen předávám těch pár skromných zkušeností, co mám (ach ach, kdy mně se poštěstí sama řídit někam daleko? K moři – Itálie, Chorvatsko, Španělsko? Anebo klidně jen z Budějc do Prahy? Asi nikdy, tipuju…) a co do mě valili ostatní zkušeňáci. Ale všechna teorie je zbytečná, když si to sama neozkoušíš. Však vy si na sebe s Adélkou zvyknete :) Během zítřka ještě budu držet palce! A pak už to půjde samo, uvidíš…
      Verunka

  7. dantu says:

    Víš co mě říkala paní učitelka v autoškole: když troubí, tak to tě zdraví a mají radost, že tě vidí na silnici .hihihi. Když si tohle budeš říkat, tak budou troubit čím dál méně. Jednou, když jsem se nemohla rozjet do kopce ani na třetí zelenou, tak jsem vylezla /ne vystoupila/ z auta a předstírala nevolnost a spolujezdec usedl za volant a hezky vyjel z křižovatky. Dneska se tomu směju. Jsou prázdniny a to je Praha skoro mrtvá :-). Hlavně ať jsi živá ty a tvoje obstarožní fáro.
    dantu

  8. Anonymous says:

    Dnes se budu vyhýbat Karlínu :) :) :)

  9. Vanilka says:

    To chce trénink. Jako ostatně všechno. Hlavně nepřestávej řídit, když už jsi začala. A sešlápni pořádně ten plyn! To nevadí, že to trochu zařve. Hlavně to nesmí chcípnout.

    • To říkají všichni, že to nesmí chcípnout. Jenže já jsem zas pak jako Schumacher. Ale nevzdám to. V sobotu a v neděli jdu na to znova! (Máš štěstí, že jsi v Lucembursku! :-)

      • Vanilka says:

        Naopak, měla bys přijet trénovat sem do Lucemburska. Já jsem své velké řidičské začátky taky prodělala hlavně tady. Předtím jsem řídila jen málokdy. A kupodivu byli lucemburští řidiči k mé tehdejší rudé Felicii s českou značkou velice ohleduplní. Nikdo na mě netroubil.

Leave a comment